четвер, 19 березня 2020 р.

Нервова система (на допомогу учням 8 класу під час карантину)


Нервова система

Еволюція нервової системи (див. мал. 34 ). Вперше нервова система з’являється у кишковопорожнинних, де представлена клітинами зірчастої форми, які своїми відростками сполучаються між собою – дифузний тип.
         У червів формуються скупчення нервових клітин – мозковий ганглій, від якого відходять нервові стовбури з перемичками – драбинчастого типу. У кільчастих червів – черевний нервовий ланцюжок.
         У молюсків – розкидано – вузлуватого типу.
         Нервова система у членистоногих складається  з головного ганглія, навкологлоткового нервового кільця і черевного нервового ланцюжка. Головний мозок включає 3 відділи.
         У хордових нервова система представлена трубкою – трубчастого типу. У хребетних є спинний і головний мозок, який сформувався внаслідок диференціації нервової трубки. В головному мозку відокремлюються 5 відділів.


Нервова регуляція.  Гени – це цеглинки, які будують і цементують мозок людини, але оточення людини відіграє роль архітектора. Ось факти: лише 30% характерних ознак щодо старіння мозку можна пояснити генетично, а решта 70% з генетикою аж ніяк не пов’язані. Люди самі відповідають за свій вік. Учені Іллінойського університету створили «Діснейленд» для щурів, а потім порівняли тварин, які утримували в звичайних клітках у лабораторії і щурів з «Діснейленду». Результати приголомшливі: гризуни з «Діснейленду», які проводили свій час у іграх, знайомлячись  з різними предметами, різко відрізнялися від щурів, які спокійно спали та їли в лабораторних клітках. Навіть у старих щурів з «країни чудес» утворювались нові зв’язки між клітинами мозку. Вони швидко вирішували задачі, які ставили перед ними вчені. За результатами досліду, у тварин із звичайних кліток, нарахували 270 тисяч нейронів, а у щурів з «Діснейленду» - на 50 тисяч більше.
     Отже, довкілля додає нам 20% нейронів, стратегічно поміщаючи їх у центри пам’яті та навчання.
         Нервова система людини містить близько 10 мільярдів нейронів і приблизно в сім разів більше клітин обслуговуючих –  опорних і   живильних.      Лише   один відсоток    нервових      клітин    зайнятий   “самостійною  роботою”      сприймає подразники   з   зовнішнього середовища і командує м’язами.   Дев’яносто дев’ять відсотків – це проміжні нервові клітини, що є підсилювальними і передавальними станціями. Найбільші нервові клітини людини в   1000  разів більші найдрібніших. Найтонші  нервові  волокна  мають у  поперечному   розрізі лише 0,5  мікрометра, товстіші - 20 мікрометрів.
        Більше половини всіх  нейронів   зосереджено  у великих півкулях головного мозку. Загальна площа кори головного мозку варіює   від 1468 до 1670 квадратних сантиметрів.
         По  черепно - мозкових  нервах  у  мозок     входить    2 600 000      нервових волокон,  а  виходить  140000.   Біля половини вихідних волокон несуть накази до м’язів очного яблука, керуючи тонкими, швидкими і складними рухами очей. Інші нерви керують  мімікою, жуванням,  ковтанням і діяльністю внутрішніх органів. З вхідних нервових волокон два мільйони – зорові. За хвилину через мозок протікає 740-750 мл крові.
        Починаючи з тридцятого року життя в   людини   щодня   гине  30 - 50  тисяч нервових  клітин.  Зменшуються  основні  розміри  мозку. З віком мозок не тільки втрачає   вагу,  але   і    змінює   форму –  ущільнюється. У  чоловіків  вага    мозку максимальна в 20 - 29 років,  у  жінок – у 15 - 19. Маса мозку людини складає 1/46 загальної маси тіла, маса мозку слона – лише 1/560 маси тіла.
ü Це цікаво
Ø Немає жодного органа, де б не було закінчень нервів. Вони скрізь: у м’язах, серці, кістках, судинах, шлунку. Якщо всі нервові волокна скласти в одну нитку, то вона була б у 4 рази довшою за відстань між Землею та Місяцем.
Ø Швидкість проведення збудження в рухових доцентрових нервах медузи 0,15 м/с, у річкового рака влітку 6 м/с, взимку – 3 м/с, у жаби – 30 м/с, у людини – 100 – 120 м/с.
Ø За останніми даними на нас працює приблизно сто мільйонів синапсів.
Ø У тілі дорослої людини близько 75 кілометрів (!) нервів.
Ø Нервові імпульси в людському тілі переміщаються із швидкістю 90 метрів за секунду.
Ø Думка про те, що нервові клітини без кисню та глюкози за кілька хвилин гинуть, нині застаріла. Учені з Нідерландського інституту в Амстердамі оживили нейрони мозку людей, які були мертві протягом 8 годин. Вони помітили, що нейрони, взяті з мозку  у 30 померлих людей і поміщені в штучну спинномозкову рідину, ожили. До них поверталася можливість спалювати кисень і передавати по аксонах нервові сигнали. Отже, існує якийсь дивовижний механізм, який захищає нейрони від смерті. Така життєздатність дає можливість зберігати розумовий потенціал до самої старості.

Головний мозок. Дуже часто науковці проводять різні досліди над головним мозком, щоб ще більше взнати і зрозуміти його роботу. Але на думку багатьох вчених, повністю і до кінця вивчити цей складний орган ніхто не зможе.
 Відомі цікаві факти про головний мозок людини:
Ø Цікаві факти про головний мозок людини.Маса і об’єм мозку в період від 20 до 60 років залишаються постійними і індивідуальними для кожної людини. Після 60 років і маса, і об’єм мозку може зменшуватися.
Ø Мозок приблизно на 95 % складається з води.
Ø Якби учені спробували змоделювати штучний мозок з найменших деталей, то він важив би більше мільйона тонн, а для його живлення потрібна була б енергія десяти ГЕС, а для охолодження - велика річка.
Ø Нейрони в мозку утворюються протягом всього життя (раніше вважали, що нервові клітини не відновлюються). Для того, щоб процес відновлення нейронів відбувався, треба постійно “навантажувати” свій мозок, отримуючи нові враження.
Ø Головним помічником головного мозку людини є спинний мозок, який відповідає за рух тіла і скорочення м’язів.
Ø Якщо дитина з раннього віку (до 5 років), буде вивчати дві мови, то потім в неї формується особлива структура головного мозку.
Ø У головному мозку людини міститься багато нервових закінчень, але мозок ніколи не відчуває болю, тому що не містить больових рецепторів.

     Маса мозку людини становить 1000 – 2300 г. Об’єм мозку – 1500 см3 і більше. Об’єм менше 1000 см3 призводить до розумової відсталості. Сіра речовина утворює кору, яка складається з близько 14 млрд. нейроцитів. Численні борозни і звивини збільшують поверхню до 2000 – 2500 см3 .  У 1874 році професор Київського університету В.О. Бец описав мікроскопічну будову кори великих півкуль. Вона має товщину 2 – 4 мм і налічує 6 шарів клітин:
·        зовнішній шар – горизонтальні нейроцити (молекулярна пластинка);
·        зовнішня зерниста пластинка – зернисті і пірамідальні нейроцити;
·        пірамідальна пластинка – великі, середні і малі пірамідальні нейроцити;
·        ганліонарна пластинка – клітини Беца;
·        поліморфна пластинка – нейроцити різної форми.
Від структуризації кори залежать розумові здібності людини.
ü Це цікаво
Ø Найлегший мозок важив лише 680 г. Він належав Даніелю Лайону (Ірландія), померлому у Нью-Йорку (США) у 1907 р. у віці 46 років. Його зріст був близько 1,5 м, а вага 66 кг.
Ø Найважчий мозок з усіх зареє­строваних важив 2,3 кг і належав 30-річному чоловікові. Дані було отримано у відділенні патології і лабораторної медицини ­Універ­ситету Цинциннаті, штат Огайо, США, у грудні 1992 р.
Ø Серед ссавців найбільший головний мозок мають кити – 6880 г, в 5 раз важчий , ніж у людини. Вага мозку індійського слона становить 5000 г, а дельфіна – 2350 г, афаліни – 1735 г. Порівняння не на користь людини. Проте теорія відносності була створена Ейнштейном, а не індійським слоном і господарем планети є людина, а не дельфіни.
Ø Кит – це 30 тонн ваги, слон – 3000 кг, а людина – всього 75 кг. У нас 1 г мозку керує 50 г тіла, у кита – 5 кг,а то і 20 кг. Яке навантаження на мозок!
Ø Проміжний мозок – це остання станція нервових шляхів. Тут знаходиться центр агресії, страждання, задоволення. В досліді з мишею із вживленими електродами в проміжний мозок у центр задоволення, миша натискала на важіль, замикала електроди і отримувала задоволення. Вона довела себе до виснаження, нажимаючи до 8000 раз за дві доби. Навіть коли її морили голодом, а потім пускали в клітку, вона все одно нажимала на важіль, щоб отримати задоволення.
Ø Наш мозок здійснює мільйони операцій навіть тоді, коли ми відпочиваємо.
Ø Людський мозок генерує за день більше електричних імпульсів, ніж всі телефони світу разом узяті.
Ø У головному мозку людини за одну секунду відбувається 100 000 хімічних реакцій.
Ø Нервовий імпульс з мозку рухається зі швидкістю 274 км на годину.
Ø З моменту народження в мозку людини вже існує 14 мільярдів клітин, і це число до самої смерті не збільшується. Навпаки, після 25 років воно скорочується на 100 тисяч в день. За хвилину, витрачену вами на читання сторінки, вмирає близько 70 клітин. Після 40 років деградація мозку різко прискорюється, а після 50  - нервові клітини усихають.
Ø  У психіатрії синдром, що супроводжується деперсоналізацією, порушенням сприйняття часу і простору, власного тіла і навколишнього оточення, офіційно (!) називається "Аліса в країні чудес".
Ø http://pdu.edu.vn.ua/images/stories/naukteh/_580_1000_90_5623891061515108760.jpgЧоловічі і жіночі голоси діють на різні ділянки мозку. Жіночі голоси - музичніші, звучать на вищих хвилях, діапазон хвиль при цьому ширше, ніж у чоловічих голосів. Людському мозку доводиться "розшифровувати" сенс того, що говорить жінка, використовуючи свої додаткові ресурси. До речі, люди, що страждають слуховими галюцинаціями, частіше чують саме чоловічу мову.





Цікаві факти про мозок.
1.Мозок використовує менше енергії, ніж лампочка в холодильнику
Вчені підрахували, що мозок використовує приблизно 12 Ват енергії. Цікаво, що для постачання його цією енергією вистачає два банани в день - ніякій лампочці у світі не вистачить такої кількості енергії.
2.Порушення режиму дня може погіршити пам'ять
Це дійсно так - зміна, порушення режиму дня не тільки пригноблює, але і вкрай негативним чином впливає на здоров'я мозку. Наприклад, люди, які часто переходять з одного часового поясу в інший (бізнесмени, політики, мандрівники), можуть  завдати непоправного збитку мозку, внаслідок чого погіршиться пам'ять.
 Ймовірно, вам не варто турбуватися, а ось пілотам літаків, які літають на великі відстані, вартує.
3.Чому ми не можемо зосередитися на телефонній розмові в галасливій кімнаті?
Тому,  що мозку складно фокусуватися на звуці з динаміка телефону, якщо в кімнаті дуже шумно. Увага тоді розсіюється, і навіть на найсерйознішій розмові просто неможливо зосередитися. Це дійсно проблема для мозку - він постійно «перескакує» то з голосу друга з телефону, то на шум в кімнаті. Для того, щоб допомогти самому собі, варто скористатися давнім способом - просто прикрити вільне вухо рукою, і тоді все повинно налагодитися.
4. В мозку є центр гумору
Давно психологами вже помічено, що сміємося ми тому, що, слухаючи смішну історію, наш мозок вибудовує подальший ланцюжок подій. Жарт закінчується абсолютно нелогічно, несподівано, не так, як повинно бути. Спочатку мозок впадає в ступор від несподіванки, а потім ми починаємо усвідомлювати жарт і сміємося. Звичайно ж, ступор триває долі секунди, а не хвилини.
Цьому факту є підтвердження - деякі пацієнти з пошкодженими лобовими частинами мозку просто не розуміють ніяких жартів.
5 . Сонячне світло викликає чхання
Так відбувається тому, що сонячні промені, які потрапляють в ніс, впливають дратівливо на певні центри. Сигнал від цих центрів поступає в спеціальний відділ мозку, що називається lateral medulla. Ось цей-то відділ і відповідає за таку важливу функцію, як чхання. Якщо його пошкодити, то людина втрачає здатність до чхання.
6. Позіхання допомагає прокинутися
Не дивлячись на те, що позіхання зазвичай асоціюється з сонливістю, воно навпаки, допомагає нам прокинутися. Це відбувається тому, що при позіханні великі об'єми повітря поступають в легені, збагачуючи кров. Збагачена киснем кров потрапляє в мозок, і той починає активніше працювати, а ми відчуваємо, як дрімота відступає.
7. Наша короткострокова пам'ять може запам'ятовувати одночасно тільки сім об'єктів                                        
Люди мають три форми пам'яті: сенсорну, довготривалу і короткочасну. Довготривала працює подібно до жорсткого диска комп'ютера, а короткочасна - як дуже маленький пристрій, що запам'ятовує. Ця короткочасна пам'ять може одночасно утримувати в мозку тільки п'ять - дев'ять об'єктів. Звичайна людина здатна одночасно утримувати в пам'яті сім об'єктів. Проте, можна натренувати людину обробляти більшу кількість предметів, ніж дев'ять, якщо навчити її об'єднувати об'єкти в групи. До речі, більшість телефонних номерів складаються з 7 цифр.
8. Шартрез - найбільш видимий колір                                                   
Шартрез (жовто-зелений колір) знаходиться чітко посередині частот видимого спектру. Ваші очі мають рецептори для сприйняття синього, зеленого і червоного. Але мозок не отримує інформації про кольори, він отримує інформацію про різницю світлого і темного, і інформацію про різницю між кольорами. У результаті рецепторам мозку найлегше «побачити» саме колір шартрез. До речі, цей колір часто використовується психологами, екстрасенсами, художниками, як заспокійливий і одночасно найпомітніший для людини.
9. Ваша підсвідомість «розумніша» за Вас   aбо, принаймні, потужніша.
В одному з досліджень людям демонструвалася складна картинка. Їм потрібно було вмить, не думаючи, вказати на те, що дослідники мали на увазі. Більшість випробовуваних із завданням справилася вмить. Іншій групі запропонували спочатку подумати і саме обдумано вказати на потрібний сектор на малюнку. І що? Повний провал, при тому, що на вирішення задачі давалося декілька годин.
10. Розумова робота не стомлює мозок                          
Виявлено, що склад крові, що протікає через мозок незмінний протягом його активної діяльності, скільки б вона не продовжувалася. При цьому кров, яку беруть з вени людини, що пропрацювала цілий день, містить певний відсоток «токсинів стомлення». Психіатри встановили, що відчуття стомлення мозку обумовлюється нашим психічним і емоційним станом.
11. Регулярна робота мозку дозволяє запобігти його захворюванню    
Дослідження показують, що регулярна робота мозку дозволяє запобігти розвитку важкого захворювання - синдрому Альцгеймера. Інтелектуальна активність викликає виробництво додаткової тканини, що компенсує хвору тканину. При цьому вивчення чогось нового, як і заняття незвичним видом діяльності - найкращий спосіб розвивати мозок. Також  на діяльність мозку впливає спілкування з тими, хто перевершує вас за інтелектом.
12. Для повноцінної роботи мозку потрібно випивати достатню кількість рідини                                  
Мозок, як і весь наш організм, складається приблизно на 75% з води. Тому, щоб тримати його в здоровому і робочому стані, потрібно випивати необхідну вашому організму кількість води. Тим же, хто намагається схуднути за допомогою пігулок і чаю, що виганяють з організму воду, слід бути готовим до того, що одночасно з втратою ваги вони втратять і  працездатність мозку.
13. Мозок прокидається довше за тіло                  
Інтелектуальні здібності людини відразу після пробудження нижчі, ніж після безсонної ночі. Дуже корисно, окрім пробіжки і сніданку, що підсилюють метаболічні процеси, що відбуваються у вашому тілі, зробити і маленьку розминку мозку. Це означає, що не варто зранку включати телевізор, а краще щось небагато почитати або розгадати кросворд.

Немає коментарів:

Дописати коментар